Sømandsskab | Kaptajn Knob


Mål med øvelsen

 • at sejler øver at binde råbåndsknob og ottetalsknob
 • at sejleren gennem leg med snorværk lærer godt sømandsskab
 • at sejleren lærer hvor man benytter et ottetalsknob og et råbåndsknob

opsætning

Alle sejlere starter med at rigge deres joller til. Hvis der er vindstille eller let vind kan sejlene sættes på jollen. Hvis det blæser meget kan man vælge at sætte sejle på en båd som står i læ for vinden. På skippermødet udleveres et stykke 10-12 mm snor på cirka 1 meter til alle sejlerne. 

GENNEMFØRSEL

Det er vigtigt at sejlerne hurtigt efter skippermødet, får lov at øve sig i at binde knobene efter at instruktøren har vist og forklaret hvordan og hvorfor.

undefinedundefined

Skippermødet

På skippermødet indledes med at fortælle en historie. Historien går ud på at alle sejlere er kaptajner på deres skib, som skal sejle til Indien. Inden turen går til Indien er det vigtig at båden er klar til at sejle og alle reb er forsvarligt bundet, ellers kan man jo risikere at sejlet falder af eller skøderne løber ud af blokkene imens man sejler.

Instruktør og sejlere går nu hen til en båd, hvor instruktøren viser hvordan kaptajnen sikre at snorene er bundet korrekt.

Start med at kigge skøderne igennem. Det er vigtig at alle skøder har et ottetal i enden, så de ikke løber ud af blokken og sejlet ikke kan styres. Herefter viser og forklarer instruktører hvordan ottetalsknob bindes, hvorefter alle sejlere skal forsøge at binde et ottetalsknob. Instruktøren går rundt til sejlerne og ser og godkender deres ottetalsknob.

Derefter kigges råbåndsknob på mast og bom igennem. Instruktøren viser og forklarer betydning af at undersøge om alle råbåndsknob er sikkert og korrekt båndet. Hvis et råbåndsknob på masten mangler, betyder det at sejlet kan gå i stykker, hvorfor det er vigtig at undersøge inden turen til Indien. Herefter viser og forklarer instruktører hvordan råbåndsknob bindes, hvorefter alle sejlere skal forsøge at binde et råbåndsknob. Instruktøren går rundt til sejlerne og ser og godkender deres råbåndsknob.

Nu skal alle sejlerne forsøge at binde deres snore sammen med et råbåndsknob, så man ender med et langt stykke snor. Når snorene er bundet sammen, deles sejlerne op i 2 hold, hvorefter man kan lave torvtrækning for at vurdere om alle råbåndsknob er bundet og holder.

Til sidst skal alle sejlere gå deres båd igennem for ottetalsknob og råbåndsknob, på mast,bom, skøder og fangeline inden turen går til Indien.  

fokuspunkter

 • at sejlerne binder knobene mange gange
 • at instruktøren hjælper til at alle kan lave knobene
 • at instruktøren roser sejlerne undervejs

variation

 • 2 hold som konkurrer om binde sejlet af og på 
 • 2 hold som konkurrer om at binde deres snore sammen hurtigst med råbåndsknob

Ressourcer:

10-12 mm snor i cirka 1 meters længde til alle sejlere

udøvernes både tilrigges


Færdigheder

 • Binde råbåndsknob og ottetalsknob
  Begynder

Vind

Svag vind Let vind Jævn vind

Antal både

Min. 2-4 både

Bådtype

Kølbåd Windsurfer Kitesurfer 1-persons jolle 2-persons jolle