Instruktøren gennemgår, hvordan man reber et storsejl.
Man bør normalt rebe sine sejl, når båden begynder at krænge mere end det, den er bygget til for optimal fart - dvs. for moderne sejlbåde ca. 15-20 grader. En forøget krængning, hvor der sejler vand på dækket, forøger blot friktionen og reducerer dermed farten. Krængningen kan da også blive så stor, at megen vind stryger oven over sejlet, og bådens afdrift øges voldsomt.
Rebning af sejl foregår naturligvis betydeligt lettere i havn end ude på åbent hav i høj sø. Så hvis det ser ud til, at der skal sejles med rebede sejl, foretages rebningen bedst, før man forlader havnen. Skulle det senere vise sig, at rebningen er unødvendig, kan man forholdsvis nemt rebe ud igen. Skal der rebes i rum sø, kan det være en fordel at lægge båden underdrejet.
Hurtigt reb - Der vil normalt være mulighed for at tage et eller to reb i et storsejl.
Sætte fokkeskøde i hårdt vejr
Hvis fokkeskødet springer af fokken i hårdt vejr, kan det være vanskeligt at sætte det i igen, fordi skødebarmen slår meget hårdt, når fokken lever. Fokken lever mindst, når man falder af til agten for tværs. En gast går på fordækket, fatter skødets patenthage og sætter sig med et ben på hver side af fokkestaget. Fokken samles herefter hjem langs underliget, og når skødebarmen nås, slås skødet i igen. I særlig hårdt vejr kan det være nødvendigt at bjærge fokken for at kunne sætte fokkeskødet.
Det kan anbefales at bruge pælestik til fastgørelse af fokkeskødet i fokken, idet man derved undgår de tunge patenthager, der dasker voldsomt frem og tilbage, når fokken blafrer.
De kan efterlade grimme mærker både på mast og besætning.