Læg en simpel bane som alle kan omsejle. Hvis sejlerne ikke kan krydse, kan der med fordel laves en halvvindsbane. Hvis sejlerne kan krydse, kan der laves en trekantsbane eller firkantsbane.
På skippermødet inddeles sejlerne i hold, der passer til den båd, der skal sejles i. Lav en baneskitse på jorden under skippermødet, hvor man viser, hvordan man omsejler banen. Vis og forklar hvordan man kan hjælpe hinanden som hold ved at tale sammen om, hvordan man sejler hurtigere, eller hvor vinden er bedst på banen.
Fortæl at holdsejlads handler om, at man er sammen som hold og skal hjælpe sine medsejlere med at komme rundt på banen. Fortæl at man må tale sammen som hold, hjælpe hinanden med at komme godt fra start, og hvor der er bedst på banen at sejle. fortæl at der bliver gives point til holdet for deres placeringer, hvor holdet med færrest point vinder. første plads giver 1 point, anden plads 2 point og så fremdeles.
Gennemgå MOB-manøvren og udnævn den MOB-ansvarlige på hver båd.
Forklar startproceduren, som med fordel kan være 3, 2, 1 start. Hvis klubben har et rød, gult og et grønt flag svarende til trafiklys kan de bruges til startproceduren.
Lad sejlerne omsejle banen, så de er fortrolige med hvor startlinje og mærkerne til banen er placeret. Inden startproceduren sættes i gang, sikrer instruktøren at holdet er samlet og snakker sammen om, hvordan de vil sejle banen. Hvis der er flere hold, sendes de afsted forskudt af hinanden. Der udnævnes en MOB ansvarlig ombord hver båd, som er ansvarlig for på et givent tidspunkt at prikke en af besætningsmedlemmerne (eller sig selv) også råbe ”bøje over bord” herefter skal proceduren for MOB manøvren følges. Alle posteringer ombord skal prøve at være ”mand over bord”.