Træneren udlægger fire mærker, så de danner en firkantet boks. Boksens øverste linje er startlinjen. Det femte mærke lægges ud som topmærke. Banen skal ikke være særlig lang, da fokus skal holdes på starterne. Topmærket må gerne flyttes mellem sejladserne, så sejlerene bliver udfordret på deres startstrategi.
Startproceduren fløjtes i gang (tre eller fem min.), og sejlerne må ikke sejle uden for boksen før start. Frem mod starten holder træneren øje med, at ingen kommer uden for boksen. Når starten går, sejles til topmærker og tilbage i mål.
Øvelsen udfordrer sejlerne i at forberede og udføre gode starter. Ved at fjerne nogle af mulighederne for at angribe linjen, må sejleren tage nye teknikker i brug for at få den ønskede start. Teknikkerne kan sejleren drage fordel af i pressede situationer fremover.
Skippermødet (instruktion, mesterlære)
På skippermødet instruerer træneren om reglerne for startproceduren - der må kun sejles inden for firkanten - og øvelsens videre forløb.
Er sejlerne mindre erfarne, kan træneren vise og forklare øvelsen ved hjælp af mærker på jorden og to-tre tilriggede joller. Her bliver øvelsens fokuspunkter samtidig forklaret og vist med jollerne.
Er sejlerne på et højere niveau, kan træneren med fordel coache i, hvilke faldgrupper og tricks frikanten byder på - eksempelvis afstanden til læmærke i en start ved bagbordmærke.
- 5 Mærker
- En træner
- Start-ur + fløjte