Øvelsen starter på land, hvor hold af sejlere skiftevis sejler ud til bøjen og tilbage igen til land, for at skifte med et andet hold.
På skippermødet forklares reglerne kort, men sejlerne skal selv tage stilling til, hvilke dele der er vigtigst for at sejle båden og for til- og afrigning (instruktøren kan vejlede). Dette medvirker til, at sejlerne får en forståelse for, hvad bådens udstyr bruges til, og hvilken betydning det har.
Sejlerne deles ind i lige store hold, som passer til den båd der sejles i. Hvert hold får udleveret en båd, som ikke er rigget til. Når starten går, starter en fra hvert hold med at vælge en ting. Det kunne f.eks. være roret. Herefter sejler holdet rundt om sin egen bøje og tilbage til sit hold. Her står næste sejler klar med endnu en ting, som sættes på. Det kan fx være skøder. Holdet sejler igen ud til bøjen og tilbage igen. Øvelsen er slut, når hele holdet har brugt alle dele til båden og har en været en tur rundt om bøjen. Øvelsen er nemmest at lave i en havn med roligt vand. Til afrigning udføres øvelsen omvendt med korrekt afrigning, sammenlægning af sejl og lænsning af båd.
Man kan lave øvelsen i et mere åbent vand, men med roligt vejr. I stedet for at stå på en bro og vente på hinanden, kan sejlerne ligge i vandet og vente på hinanden (husk tørdragt eller våddragt). Man kan til/afrigge en anden type båd.